Certificatie van een Compas Calibratie Pad
Om rekening te houden met de invloed van het vliegtuig zelf of van de lading op het kompas, wordt een kompaskalibratie uitgevoerd op een kompaskalibratiepad. Dit gebeurt voor nieuwe vliegtuigen of wanneer het nodig is (verandering van avionica, speciale lading...).
Een gecertificeerd kompas kalibratieplatform is een speciale ruimte op het luchthaventerrein die geschikt is voor het uitvoeren van kompas swings. Bij swings wordt het hele vliegtuig naar bekende magnetische azimuths gedraaid en worden voor elke oriëntatie de kompasafwijkingen geobserveerd.
Links: resultaten van magnetisch onderzoek tonen aan dat deze locatie niet geschikt is om een kalibratiepad aan te leggen. Rechts: resultaten van DI-metingen tonen aan dat dit kalibratieplatform geldig is voor klasse 1-certificering.
Afwijkingen van het kompas als gevolg van magnetische interferentie worden genoteerd en resulteren in een kompascorrectiekaart, waarop de juiste aanpassingen staan voor de gewenste koers.
We bieden certificering aan, inclusief de volgende hulp voor nieuwe kalibratiepads:
- Site validatie: de gekozen locatie moet goed bereikbaar zijn voor vliegtuigen en geschikt zijn voor de grootste vliegtuigen die waarschijnlijk gecertificeerd zullen worden, maar er moet ook aandacht worden besteed aan magnetische reinheid (bijvoorbeeld nabijgelegen infrastructuur, ondergrondse kabels, leidingen, dakgoten of gewapend beton kunnen een aanzienlijk effect hebben).
- Validatie van materialen: de voor de constructie gekozen materialen moeten natuurlijk een zeer lage magnetische signatuur hebben. We stellen voor om de selectie van materialen te valideren door metingen uit te voeren op monsters in ons laboratorium.
- Reinheidsvalidatie: na de constructie meten we de magnetische reinheid over het hele kalibratieplatform.
- Certificering: in principe wordt de magnetische declinatie gemeten op N punten van een rooster dat de kompasroos bedekt. Na correctie van de dagelijkse variatie van de magnetische declinatie worden de min- en maxwaarden bepaald. MaxDev wordt gedefinieerd als de helft van het verschil tussen deze twee waarden. Op basis van de MaxDev waarde leveren we een klasse 1 (<0,1°) of klasse 2 (<0,25°) certificering.