Weerradars detecteren niet alleen neerslag, maar ook vogels in de lucht. Aan de hand van deze data kunnen onderzoekers hun migratie bestuderen. Dit is vooral handig voor het bestuderen van zangvogels, die 's nachts migreren. In onderstaande visualisaties kunt u deze data verkennen voor 10 radars, die de hele Benelux bestrijken.
Merk op dat de vogelaantallen schattingen zijn. Ze zijn afhankelijk van individuele radarinstellingen en vooral aantallen dicht bij de grond kunnen onbetrouwbaar zijn door ruis.
Deze grafiek toont het totale aantal vogels dat op een bepaald moment over de radar passeert. In totaal vlogen ongeveer NaN vogels over een breedte van 1 km in de weergegeven tijd.
Deze grafiek toont de gemeten vogeldichtheid (kleur: vogels/km³) in functie van hoogte boven zeeniveau. Het BirdTAM kleurenpalet is ontworpen voor de luchtvaart.
Deze applicatie werd gezamenlijk ontwikkeld door het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, met financiële steun van Federaal Wetenschapsbeleid (BelSPO valorisation project CROW
).
De vogeldetectie is gebaseerd op het algoritme beschreven in Dokter et al. (2011, 2019). De brondata zijn beschikbaar via het KMI open data portaal.
De radardata worden geleverd door:
- Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) (Jabbeke & Wideumont)
- Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) (Helchteren)
- Skeyes (Zaventem)
- Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) (Herwijnen & Den Helder)
- Deutscher Wetterdienst (DWD) (Essen & Neuheilenbach)
- Météo-France (Abbeville & Avesnois)