Noodweer van het voorbije verlengd weekend

De voorbije dagen viel er op verschillende plaatsen hevige neerslag. In deze tekst schetsen we het verloop van de waarschuwingen en weerflashes die het KMI heeft uitgestuurd alsook een overzicht van de gemeten hoeveelheden.

Het KMI heeft vanaf donderdagavond (16/05/2024) een waarschuwing met code oranje voor neerslag gegeven van 17/05 12 uur tot 18/05 09 uur voor de provincie Luik, met verwachte plaatselijke hoeveelheden tussen 50 en 100 mm. Voor Limburg en Luxemburg werd voor diezelfde periode een waarschuwing met code geel uitgestuurd.

Ook vandaag dinsdag 21 mei werd een waarschuwing uitgestuurd voor de oostelijke helft van het land (Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg, Luik, Namen, Luxemburg). Onze meteorologen leggen uit: “Vooral in de loop van de namiddag of avond kunnen in meerdere provincies verspreide, felle onweersbuien toeslaan met tientallen mm water in 1 of meerdere uren. Gezien de verzadiging van de bodem op grote schaal en zeer lokale schade aan de infrastructuur van waterlopen in de regio Luik, is wateroverlast op meerdere plaatsen te verwachten, zelfs bij lagere neerslaghoeveelheden dan gewoonlijk het geval is. Bij bevestiging van de verwachtingen kunnen provincies naar oranje opgeschaald worden.

Contact met regionale overheden

Sinds vorige woensdag is het KMI in nauw contact met de betrokken regionale overheden. In Vlaanderen waren dit voornamelijk de hydrologische diensten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en HIC.  In het Waals Gewest werkte het KMI samen met de CELEX (Cellule D’Experts), CORTEX  (Centre de Coordination des risques et de la Transmission d’EXpertise) om samen met de Service Public de Wallonie (SPW) (en hun hydrologen, medewerkers van de hulpverleningszone, beheerders van stuwdammen, ...) de impact op het terrein in te schatten.

Waar werd er precies veel regen verwacht?

Gezien de exacte locatie van zware buien slechts zeer kort vooraf op een gemeentelijke schaal kan verwacht worden, verwezen we in de waarschuwing naar de weerflashes (zie afbeelding hieronder), die een belangrijke bron van informatie zijn geweest voor bijvoorbeeld gemeentelijke hulpdiensten. Omwille van de verschillende bodemtoestand, het reliëf, het waterbeheer kan de impact van eenzelfde neerslagintensiteit van gemeente tot gemeente verschillen. De lokale hulpverleningszones, noodplanningscoördinatoren en hydrologen, die zeer vertrouwd zijn met de lokale waterhuishouding, kunnen de impact op het terrein goed inschatten.

Weerflash van 17 mei

Situatie per gemeente op 17 mei om 19u40

 

De gemeente die de meeste neerslag krijgt, is niet altijd het meest getroffen. Uit een eerste voorzichtige analyse van de neerslagradar blijkt bijvoorbeeld dat er in de gemeente Voeren minder neerslag is gevallen dan in het aangrenzende Land van Herve, terwijl de impact in de gemeente Voeren groot was. De rivier Berwijn heeft snel water afgevoerd via de Voerstreek naar de Maas. In het Land van Herve registreerde het meetstation in Battice 68 mm neerslag op 24 uur tijd, waarvan 36mm in 3 uur. 
 

De top-10 van de gemeten neerslaghoeveelheden van de voorbije dagen per dag worden in onderstaande tabellen weergegeven.

Het is al langer nat

Sinds vrijdag 17/05 evenaren we een (triest) record. Mei is de 8ste maand op rij met meer neerslag dan normaal in Ukkel. De lente van 2024 zal ook tot de top 5 van natste lentes van de huidige referentieperiode horen (1991-2020).

Komende dagen ook nog regen, hoe bereid je je daar best op voor?

Je houdt best de waarschuwingen en de weerflashes in het oog. Dat kan via onze website, via de KMI-app en via de sociale media. Download nu onze gratis weerapp voor Android en iOS en ontvang een melding wanneer een waarschuwing of weerflash actief is.

Cookies opgeslagen