Je hebt het misschien al gemerkt op je eigen telefoon: de afgelopen dagen werd er een belangrijke update van de KMI-app uitgerold waarbij we onze gebruikers de mogelijkheid geven om een foto te delen van het weer op hun locatie. Met deze toevoeging hopen we meer informatie te verzamelen over heel lokale weerfenomenen, die met de klassieke meetinstrumenten niet altijd goed in kaart te brengen zijn. De ontwikkeling werd mede ondersteund door de hydrologische diensten van de gewesten.
Gebruikers hadden al de mogelijkheid om een eigen weerwaarneming toe te voegen in de app. Deze functie wordt sterk gewaardeerd door onze gebruikers, en sinds de lancering ervan in augustus 2019 werden er al meer dan 2,1 miljoen observaties verzameld. Deze waarnemingen helpen ons dagelijks in onze operationele activiteiten: de voorspellers in onze weerkamer bekijken de gebruikerswaarnemingen intensief, en dit vooral bij potentieel gevaarlijke weerfenomenen zoals mist, onweer, hagel, sneeuw, enz... Daarnaast worden de waarnemingen ook gebruikt in verschillende wetenschappelijke studies, zoals de verificatie van de voorspellingen en waarschuwingen per gemeente, en studies die verband houden met neerslagtype.
Vanaf nu geven we je dus ook de mogelijkheid om een foto aan je weerwaarneming toe te voegen. De voorspellers in onze weerkamer zullen dankzij deze foto's letterlijk nóg beter zicht krijgen op gevaarlijke weersituaties, en dit in reële tijd. De afbeeldingen kunnen bovendien worden gebruikt als toetssteen voor onze bestaande algoritmen en processen, bijvoorbeeld voor de op radar gebaseerde schatting van de grootte van hagelstenen of de modelvoorspellingen van verminderde zichtbaarheid.
We hopen ook meer experimenteel onderzoek te gaan uitvoeren in het kader van automatische beeldclassificatie en -herkenning met machine learning technieken, bijvoorbeeld voor de automatische detectie van het weertype op de foto's. Uit voorlopige tests op de beelden van ons eigen webcamnetwerk bleek dat deze technieken efficiënt kunnen worden ingezet voor het automatisch detecteren van mist, zelfs 's nachts.
Aan de slag!
Bij het KMI zijn we in de eerste plaats geïnteresseerd naar foto's die ons informatie geven over het plaatselijke weerbeeld: een wolkenbeeld, mistbanken, onweer, sneeuwtapijt, ... De gebruiker is uiteraard vrij om een esthetische meerwaarde aan zijn/haar foto te geven, en we zullen niet nalaten om de mooiste foto's te delen op onze sociale media of te gebruiken in onze publieke communicatie! We hopen bovendien de fotocollectie te kunnen inzetten voor educatieve doeleinden.
Bij de allereerste foto die je toestuurt, vragen we je om jezelf te identificeren. Dit kan aan de hand van een Google-account of een bestaand e-mailadres. Deze identificatie is noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de wetgeving inzake privacy. We vragen bovendien ook om de privacy van anderen te respecteren. Alle foto's ondergaan een automatische kwaliteitscontrole om te verhinderen dat ongepaste foto's, of foto's die de privacy van anderen schenden, worden getoond.
Ontwikkeling samen met de gewesten
De ontwikkeling werd mede ondersteund door de regionale hydrologische diensten: de VMM en het Waterbouwkundig Laboratorium voor het Vlaamse gewest, SPW Mobilité et Infrastructures voor het Waalse gewest, en Leefmilieu Brussel voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De verwoestende overstromingen van juli 2021 toonden het belang aan van het verzamelen en beschikbaar stellen van zeer lokale overstromingsinformatie, en met deze toevoeging in de app willen we de gewesten hierin ondersteunen. De waarnemingen die direct betrekking hebben op neerslag en overstromingen werden voorheen al instantaan gedeeld met de gewesten, en de foto's worden hier nu aan toegevoegd.
Uiteraard stellen we de foto's ook ter beschikking aan onze gebruikers zelf: in de app is er een extra scherm toegevoegd waar men alle toegestuurde foto's van de laatste 24 uren kan bekijken. Op het WOW-BE crowdsourcing portaal kan men zelfs nog verder teruggaan in de tijd. De foto's kunnen op dit portaal bekeken worden onder de laag "App obs."
Veel plezier met de nieuwe functionaliteit!