KMI-medewerkers zetten zich in voor de strijd tegen COVID-19

Sinds het begin van de gezondheidscrisis die ons treft, doen de medewerkers waarvan de functie het toelaat aan telewerk. De essentiële diensten worden, ondanks de crisis, door een uitstekende interne coördinatie en motivatie nog steeds door onze teams ter plaatse verzorgd. 

Verschillende KMI-medewerkers hebben zich ingezet voor de strijd tegen COVID-19 en hebben ervoor gekozen om tijdens hun vrije tijd hun vaardigheden ten dienste van de bevolking te stellen door de ziekenhuizen rechtstreeks te helpen. Sommigen door deel te nemen aan de hulpverlening in de verpleging, anderen door het ontwikkelen van toebehoren en medisch materiaal dat in de ziekenhuizen ontbreekt.
 

Het is in deze context dat één van onze medewerkers, Nicolas De Coster, die instaat voor de ontwikkeling van automatische meetstations, besloten heeft om zich in te zetten voor het ontwerpen en het produceren van onmisbare onderdelen voor ziekenhuisdiensten. Dit werk sluit aan bij zijn activiteiten in het FabLab van de ULB (Université Libre de Bruxelles), waar hij sinds enkele jaren bij betrokken is, en dit met de groeiende steun van het KMI.

Een Fablab is een openbare digitale werkplaats en is uitgerust met een reeks digitale productiemachines (3D printers, CNC frezen, lasersnijden, elektronisch ontwerpen, ...). Zo vormen alle FabLabs samen een uitgebreid, gecoördineerd wereldwijd netwerk dat de uitwisseling van ideeën, kennis en creaties wordt aangemoedigd.

Het FabLab van de ULB bestaat uit een multidisciplinair team (fysici, architecten, ingenieurs, juristen, ...) met verschillende profielen (onderzoekers, technici, ontwikkelaars, studenten, ...).

Dit team heeft zich sinds het begin van de crisis georganiseerd om ziekenhuizen te helpen en heeft verschillende projecten opgezet, op uitdrukkelijk verzoek van het UMC Sint-Pieter (Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter) en met de medewerking van andere grote universitaire ziekenhuizen en hun hygiënediensten.

Het eerste grote project was de massaproductie van beschermende vizieren. Na slechts 24 uur hadden ze drie prototypes gerealiseerd, waarvan er de volgende dag twee werden gevalideerd:

·       een op basis van 3D-printing (biedt meer comfort)

·       de andere gebaseerd op lasersnijden (betere productiesnelheid)

Ondertussen werden al meer dan 15.000 vizieren geproduceerd.

Zo heeft het FabLab deelgenomen aan het opzetten van verschillende projecten:

  • de reeds genoemde beschermende vizieren
  • swabs (een soort kleine borstel) die worden gebruikt voor de neusstalen van de COVID-19-test
  • omzetting van brandweermaskers naar interventiemaskers bij patiënten met COVID-19.
  • sterilisatiemethoden voor FFP2-maskers

Het team houdt actuele documentatie bij over de modellen die door de hygiënediensten zijn goedgekeurd. Dit maakt het gemakkelijker om ze te verspreiden onder de gemeenschap van "makers" die willen deelnemen aan de collectieve inspanning. Veel andere FabLabs en groepen "makers" hebben hun krachten gebundeld en vormen vandaag de dag een uitgebreid netwerk van productiecentra, dat sinds 15 april voor een productie van minimum 3000 stuks per dag zorgt.

Nuttige informatie is te vinden via de volgende link: http://fablab-ulb.be/covid-19/

Dit model van vizier wordt ook internationaal in bulk geproduceerd, zoals in Beieren na validatie van het model door hun ziekenhuizen (enkele duizenden), in Vietnam, enz.

Door deze samenwerking betreedt het KMI het tijdperk van de digitale productie en zet het instituut zich op lange termijn in voor de ontwikkeling en het delen van kennis in overeenstemming met haar wetenschappelijke en publieke taak.

Cookies opgeslagen