Structuur
Teledetectie vanuit de ruimte
De dienst Teledetectie vanuit de ruimte zorgt voor de ontvangst van de satellietbeelden voor de weersvoorspelling. Ze verwerkt satellietmetingen voor onderzoek naar de opwarming van de aarde. Ze bouwt onze eigen instrumenten voor de meting van de zonneënergie vanaf satellieten. Ze meet ook de beschikbare zonneënergie in België.
De voornaamste activiteiten zijn:
- Satellietbeelden voor de weersvoorspelling
Waarnemingen vanaf satellieten vormen de belangrijkste bron van gegevensvoor weersvoorspellingsmodellen. De Europese geostationaire Meteosat satellieten leveren de bewegende weerbeelden waarop de verplaatsing van wolken kan gevolgd worden.
- De opwarming van de aarde
Het Europese GERB instrument meet de opwarming van de aarde vanaf de Meteosat satelliet. Het KMI is het centrum voor de verwerking van de GERB gegevens.
- De zon en het klimaat
De zon heeft een rechtstreekse invloed op de opwarming van de aarde. De dienst bouwt onze eigen instrumenten voor de meting van de hoeveelheid zonneënergie die invalt op de aarde. Ze gebruikt deze instrumenten vanaf satellieten, zo levert ons DIARAD/VIRGO instrument metingen vanaf de SOHO satelliet sinds 1996.
- De zonneënergie in België
De beschikbare zonneënergie wordt op verschillende plaatsen in België gemeten sinds 1951.
De onderzoeksdomeinen van de dienst zijn de zonne-irradiantie en de energiebalans van de Aarde
Contactpersonen
Dr. Stijn Nevens (NL/FR/ENG), hoofd van de Wetenschappelijke Dienst Waarnemingen
Tel: 02/373 06 02
Dr. Nicolas Clerbaux (FR)
Tel.: 02/373 06 10