Gisteren en de voorbije nacht trok storm Ciara over het land. Het KMI heeft sinds vrijdag officiële waarschuwingen uitgestuurd, eerst code geel (max 48u vooraf) en vervolgens, in lijn met onze procedures, oranje (max 24u vooraf). Intussen (maandag) werd de waarschuwing teruggebracht naar geel. Ook voor de neerslag en stormtij aan de kust (in samenwerking met de Vlaamse overheid) is nog code geel van kracht.
Er zijn windstoten geweest tot 115 km/u in Oostende. Plaatselijk zijn er forse buien met onweer geweest, waardoor het niet uitgesloten is dat er plaatselijk hogere windsnelheden zijn opgetreden. Het anemometrisch netwerk van het KMI bestaat uit 28 waarnemingsposten, we meten dus niet in elk dorp. In Deurne werd 26 mm neerslag genoteerd in enkele uren en in Buzenol 25 mm neerslag. In ons klimatologisch meetnet hebben de stations van Bièvre, Rance (Sivry), Sugny, Awirs en Westmalle tussen 8u gisteren en 8u deze morgen respectievelijk 32,9 mm, 32,5 mm, 31,2 mm, 30,3 mm en 29,0 mm neerslag gemeten.
De storm ontstond op de Atlantische Oceaan door interactie met een sterke straalstroom en wordt gekenmerkt door een zeer uitgestrekt windveld boven West- en Noordwest Europa, waardoor de voorspelbaarheid behoorlijk groot was. Ook in de Belgische Noordzee werd minstens 9 Bft gemeten, waardoor het officieel in ons land een storm was.
Deze storm werd veroorzaakt door een zeer krachtige straalstroom boven de Atlantische Oceaan en West-Europa, met snelheden op 10km hoogte tot ongeveer 400 km/u. De straalstroom werkt als een stofzuiger en diept op sommige plaatsen lage drukgebieden uit tot stormdepressies. Als de windsnelheden in de straalstroom hoger zijn, is de kans op zware stormen groter.