Dit weekend gingen de eerste lentedagen gepaard met de aanvoer van Saharastof. Dit werd in Ukkel heel precies waargenomen door een instrument dat het KMI vorig jaar in gebruik nam, namelijk een nieuw type ceilometer.
Hiermee kunnen veranderingen in de eigenschappen van laserlicht (depolarisatie) nadat het is teruggekaatst door deeltjes (aerosolen) en hydrometeoren in de atmosfeer gemeten worden. Door deze veranderingen te meten en te analyseren kan een onderscheid gemaakt worden tussen deeltjes (aerosolen), wolken en vaste, vloeibare of gemengde neerslag.
Het KMI ontwikkelde een algoritme om stofwolken in realtime te kunnen volgen, met grafische identificatie van de verschillende soorten deeltjes/hydrometeoren die in de atmosfeer aanwezig zijn, zodat deze informatie in numerieke vorm direct kan worden geïnterpreteerd door onze voorspellers. Het volgen van sommige van deze stofwolken kan zeer nuttig zijn voor de luchtvaart als het bijvoorbeeld gaat om vulkaanas.
In deze grafiek is de aanwezigheid van stofwolken duidelijk zichtbaar op hoogte (in geel) , maar hun aanwezigheid kan ook indirect gedetecteerd worden binnen de wolkenlagen. Tijdens deze periode werden drie stofwolken waargenomen boven Ukkel. Tijdens de doortocht van de tweede stofwolk (in de nacht van zondag 07/04 op maandag 08/04) was Saharastof dat door de neerslag werd getransporteerd duidelijk zichtbaar aan de oppervlakte (op autoruiten, dakramen, enz.). De derde zandpluim (in de avond van maandag 08/04) bevond zich voornamelijk in de eerste lagen van de atmosfeer.