Bosbranden in Canada: rook aan de Belgische hemel

De bosbranden die momenteel in Canada woeden, hebben effecten die ver buiten de landsgrenzen reiken. In België merken we de directe impact van deze branden: fijne deeltjes zijn de Atlantische Oceaan overgestoken en hebben onze lucht een ongewoon grijze tint gegeven. Vannacht had de maan een oranje kleur, en vanmorgen verscheen de zon in oranjetinten. Deze verschijnselen herinneren ons eraan hoe verbonden onze planeet is. 

Hoe kunnen we de oorsprong en de concentratie aan deeltjes bepalen?

Satellietbeelden stellen ons in staat om de oorsprong van deze deeltjes te waar te nemen. De deeltjes die werden uitgestoten tijdens de bosbranden in Canada kwamen op maandag 19 en dinsdag 20 augustus aan in onze streken. De roze gebieden geven de aanwezigheid van rook- en stofdeeltjes aan, hoewel sommige gebieden minder zichtbaar zijn door de aanwezigheid van wolken (in donkerrood). De wolken trekken samen met de stofdeeltjes trekken sinds zondag 18 augustus van west naar oost.

Bron: EUMETSAT

Op het satellietbeeld van vanmorgen is een soort sluier te zien boven Frankrijk en de Benelux. Het is een laag op ongeveer 2-3 km hoogte met deeltjes van de Canadese bosbranden.

Satellietbeeld van dinsdag 20 augustus 2024 om 07u45.

Sinds 19 augustus 2024 detecteert het KMI ceilometer-LIDAR-netwerk de aanwezigheid van een rooklaag op een hoogte van ongeveer 2 km. Deze rooklaag gaat soms gepaard met wolken aan de bovenkant. In deze LIDAR-beelden geven de oranje strepen de aanwezigheid van deeltjes aan. De zwarte stippen komen overeen met de hoogte van de ondergrens van de wolken.

Beelden van de Ukkel ceilometer-LIDAR op 18 en 19 augustus 2024. De zwarte stippen geven de aanwezigheid van een wolkenbasis aan. De kleurcode van de beelden vertegenwoordigt de intensiteit van het signaal gemeten door de ceilometer-LIDAR, wat overeenkomt met de dichtheid van deeltjes of waterdruppels in de atmosfeer.

Cookies opgeslagen